gickan83

Direktlänk till inlägg 29 december 2012

Flyinge

Av angelica olsson - 29 december 2012 00:40

http://www.hippson.se/blogs/Annelie/flyinges-hastar-slapps-losa.htm

Igår kom ett pressmeddelande från Flyinge. Nu är de redo att släppa traditionerna och låta några av hästarna flytta ut i lösdrifter med foderstationer.


De berättar:


Inom en snar framtid kan en del av Flyinges hästar få lämna sina boxar och flytta till så kallade aktiva stall.


-Att ha hästarna i så kallad aktiv grupphästhållning har bara fördelar som jag ser det: Hästarna får gå ut tillsammans, kolik är sällsynt, hästarna får aldrig luftvägsproblem och hållbarheten ökar, säger Per Michanek.


Projektet med rationell hästhållning pågår på alla tre riksanläggningarna och initiativet kommer från HNS, Hästnäringens nationella stiftelse. Hos Flyinge är Per Michanek ansvarig, han har länge pratat varmt om "aktiv hästhållning " och har nu fått gehör från Flyinges styrelse. De har ställt sig positiva till en investering i ett helt nytt sätt att hålla hästar på.


Hela systemet bygger på att hästarna fodras automatiskt i foderstationer. En gång i timmen ges hästarna kraftfoder i en automat och genom att placera den en bit från rastgård, ligghall och annat får man hästarna att röra sig runt på det område där de bor.


- Det är också en fördel för hästen är att få fodret utspritt över hela dygnet. Det passar en hästmage väldigt väl, förklarar Per Michanek.
För hästägaren är vinningen det minskade arbetet.
- Enda manuella insatsen är att mocka hagen. 


Systemet är beprövat världen runt och bland annat i Skottland har en galopptränare sina högpresterande hästar i den här typen av stall.


På Flyinge har också en del försök gjorts med att vända på dygnet för gymnasieskolans hästar. De står inne på dagen och går ute på natten.
- Här och på många andra stall sker allting på dagen, fodring, ridning, hagvistelse, klippning... Vad det nu kan vara. På natten händer ingenting vilket blir ganska trist för en häst som bara sover i fyra timmar, förklarar Per Michanek.


- Aktiv grupphästhållning och att vända på dygnet kommer att bli vanligt i framtiden, siar Per.

Källa (hippson.se)


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av angelica olsson - 27 maj 2015 08:44

äntligen så är första körningen gjord med rockarden på Freja! Carro har förberett henne väl så de var ju bara att spänna för och köra :) Madde hjälpte mig, Carro jobba så hon får köra en annan dag ?? Duktiga häst, hon bara gör det hon ska. Snart ...

Av angelica olsson - 25 maj 2015 20:55

Vi tar ju de lugnt som sagt men nu har vi hållt igång länge så igår la ja första galoppen och vi var ute och red själva hemmavid, så roligt för han kan ju inte galoppskänkeln än men om ja säger galopp så vet han att han får fatta, och fick ju säga de...

Av angelica olsson - 12 april 2015 21:01


Idag fick Merlin vila, så blev en hästdag för Thilde :) Junike är ju som han är, fäller nu och kan va en liten skit ;) så blev att damma av vagnen och sela på så jag kunde kontrollera ordentligt. Såklart bara för att jag tänkte att han skulle göra ...

Av angelica olsson - 11 april 2015 21:01


igår blev de longering med Merlin, ca 20 min höll vi på, bara skritt och trav. Idag värmde hästarna upp i hagen kan man säga när jag skulle hämta han, alla går ihop nu tills vi släpper dom på bete, räckte typ jag satte foten innanför så sprang alla ...

Av angelica olsson - 8 april 2015 20:27

i tömkörd precision, alldeles lagom att börja med :D Asså Merlin är ju bara för grym, jag själv som stressar lite ännu, men hade ju storasyster med som hjälp (TACK) igen ;) han går på transporten direkt både dit och hem, står i transporten medans vi ...

Ovido - Quiz & Flashcards